Iskalnik

Brezplačno svetovanje

Pasica

Mnenja strank

 • Jože J.
  hvala za vse informacije na vašem page-u, ko ima človek probleme, ki jih ne bi delil z drugimi, tukaj ...

  Preberite več...

   
 • laura
  hvala za vso pomoč pri urejanju skrbništva za moje otroke.

  Preberite več...

   
 • David K.
  Strokovno in preudarno, v zadevi, ko so mi vsi govorili, da kot moški nimam nobenih možnosti, sva ...

  Preberite več...

   
 • Milenka
  Pohvaliti moram g. Miha Dolenc, njegov nasvet mi je rešil problem, ki se mi je vlekel zadnji dve leti ...

  Preberite več...

   
 • Kaja
  Pohvaliti moram spletno stran, podatki, ki so tukaj dosegljivi, jih ostali računajo. Prvi brezplačni ...

  Preberite več...

Družinsko pravo Zakonska zveza Razmere med starši in otroci Pravice in dolžnosti staršev in otrok
Pravice In Dolžnosti Staršev In Otrok
Pravice in dolžnosti staršev in otrok

Starši morajo svojim otrokom omogočiti pogoje za zdravo rast, skladen osebnostni razvoj in usposobitev za življenje in delo, z drugimi besedami rečeno, starši morajo dosledno izvrševati svojo roditeljsko pravico. Starši so dolžni svoje otroke preživljati, skrbeti za njihovo življenje in zdravje in jih vzgajati. Starši so dolžni po svojih močeh skrbeti za šolanje in strokovno izobrazbo svojih otrok glede na njihove sposobnosti, nagnjenja in želje.

Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj. Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti. Otroka, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

V primerih sporov glede preživnine otrok se le ta določi glede na potrebe upravičenca in materialne ter pridobitne zmožnosti zavezanca. Sodišče mora pri odmeri preživnine za otroka upoštevati otrokovo korist, tako da je preživnina primerna za zagotavljanje uspešnega telesnega in duševnega razvoja otroka, pri čemer mora zajemati stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, izobraževanja, vzgoje, oddiha, razvedrila in drugih posebnih potreb otroka.

Če je enemu od staršev odvzeta roditeljska pravica, odvzem nima za posledico prenehanja dolžnosti preživljanja. Odpoved pravici do preživnine nima pravnega učinka.

Mladoletne otroke zastopajo starši. Če je treba mladoletnemu otroku kaj vročiti ali sporočiti, se to lahko veljavno vroči ali sporoči enemu ali drugemu roditelju, če pa starši ne živijo skupaj, tistemu roditelju, pri katerem otrok živi. Mladoletnik, ki dopolni petnajst let, lahko sam sklepa pravne posle, če zakon ne določa drugače. Za veljavnost teh poslov je potrebna odobritev staršev, če so tako pomembni, da bistveno vplivajo na mladoletnikovo življenje, ali če so takšni, da lahko vplivajo na njegovo življenje tudi po polnoletnosti.

Otrokovo premoženje upravljajo do otrokove polnoletnosti v otrokovo korist njegovi starši. Dohodke iz premoženja otrok smejo starši uporabljati predvsem za njegovo preživljanje, vzgojo in izobraževanje, pa tudi za nujne potrebe družinske skupnosti, če sami nimajo zadosti sredstev. Starši smejo s privolitvijo centra za socialno delo odsvojiti ali obremeniti stvari iz premoženja svojega otroka samo zaradi njegovega preživljanja, vzgoje in izobrazbe, ali če to zahteva kaka druga njegova korist.

V primeru da se starša odločita za razvezo zakonske zveze ali prenehanje izvenzakonske skupnosti, se morata sporazumeti o varstvu in vzgoji ter preživljanu skupnih otrok, v skladu z njihovomi koristmi. Če se o tem sama ne moreta sporazumeti, jima lahko pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo. V primeru da se tudi tedaj ne moreta sporazumeti, odloči na predlog enega ali obeh zakoncev o varstvu, vzgoji in preživljanju otrok sodišče. Otrok ima pravico do stikov z obema staršema, oba starša imata pravico do stikov z otrokom, s čimer se zagotavljajo predvsem otrokove koristi.

Polnoletni otrok je po svojih zmožnostih dolžan preživljati svoje starše, v kolikor ti nimajo dovol sredstev za preživljanje, vendar le v primeru, da so tudi oni sami izpolnjevali svojo roditeljsko dolžnost preživljanja svojega otroka, v kolikor so bili to zmožni izpolnjevati. O preživnini, ki jo je polnoletni otrok zavezan plačevati staršem, lahko upravičenec in zavezanec skleneta sporazum v obliki izvršljivega notarskega zapisa.

Nudimo informacije in pravno svetovanje na področju družinskega prava. Pokličite 040 30 30 84

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Komentarji   

 
#1 Albert 11:59 21-09-2014
Pozdrav! Ob razvezi zakona nisva delila premoženja.Vse, celo avto je bilo vedno pisano na soprogo. Oba sva ostarela,sicer dolgo po ločitvi še živela v delni druž.skupnosti. Sedaj sem se namestil v dom za ostarele,za kjer pa nimam dovolj pokojnine.
Bivša soproga bo ob odhodu v kakšen dom dala imovino občini(tudi majhna pokojnina).
Zanima me ali je kakšna možnost da se dotična imovina vseeno deli na oba z ozirom na doplačevanje domske oskrbe?
Hvala za odgovor. Albert Fortič
Citat
 

Brezplačno svetovanje

Pasica

Pogosta vprasanja

Vprašanje: S partnerjem živiva v zunaj zakonski zvezi. Imava dva otroka. Preden sva si ustvarila družino sva se preselila v hišo mojih staršev, katere...
Vprašanje: Z ženo sva se ločila, v ločitvenem postopku sva si premoženje razdelila, prav tako sva dorekla kako si bova delila proste dni z otroci. Razlog...
Vprašanje: Zanima me kakšna je delitev premoženja v ločitvenem postopku. V mojem primeru mi je mama z darilno pogodbo podarila stanovanje, ko sva z ženo...
Vprašanje: Oče se je pred leti ločil od moje mame in na novo poročil z meni neznano žensko. Kasneje sem ugotovil, da ne živita skupaj, niti nikoli nista....
Vprašanje: Pred časom sem na loteriji zadel večji znesek, s katerim sem si kupil hišo, vikend ter lokal v centru mesta. V tistem času sem bil v razmerju...

FacebookNazadnje dodano

Najbolj brano

Ključne besede


Narejeno z Joomla!AZZ.

POKLIČI ZDAJ!

Brezplačno svetovanje

040 30 30 84

Vse informacije o družinskem pravu na enem mestu!